Ainesosat

MENERGY® sisältää ginseng-uutetta, jolla on osoitettu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisen fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn. Useat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ginseng auttaa ylläpitämään fyysistä ja henkistä suorituskykyä alhaisen energian, uupumuksen, väsymyksen ja keskittymiskyvyn puutteessa.

Arvomme ja laatuvaatimuksemme ovat sinun turvasi!

Meille on tärkeää, että voit luottaa antamiimme suosituksiin sekä sisällön, vaikutuksen että toiminta-alueiden osalta. Raaka-aineemme tulevat ainoastaan toimittajilta, jotka täyttävät laatuvaatimuksemme ja käytämme ainesosia, joiden laatu ja dokumentoidut vaikutukset ovat tunnistettu. Tuotteet valmistetaan hyvän tuotantotavan (GMP) ohjeiden mukaisesti.

MENERGY sisältää ginsengiä (Panax ginseng), 12 vitamiinia ja 6 kivennäisaineita. MENERGYn sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden terveysväitteet ovat EU:n hyväksymiä.

Ginseng - Panax ginseng.

On olemassa monia eri ginseng-lajeja, joiden todetut vaikutukset eroavat toisistaan. Koreassa, Koillis-Kiinassa ja Itä-Siperian syrjäisissä osissa kasvava Panax ginseng käyttää aktiivisena osanaan juurta, joka tunnetaan ginsenosidi-pitoisuudestaan. Perinteisesti ginsengiä on käytetty adaptogeenisena yrttinä, mutta ginsengin vaikutusten tarkat mekanismit ovat edelleen epäselviä.

Edellä mainittujen väitteiden lisäksi panax ginsengillä voi olla myös muita mahdollisia terveyshyötyjä:

- auttaa ylläpitämään kognitiivista suorituskykyä

- tukee immuunijärjestelmää

- antaa energiaa väsymyksen ja uupumuksen aikana.

A-vitamiini

Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A-vitamiini, sitoutuvat rasvaan ja varastoituvat elimistöön. A-vitamiini on elimistölle välttämätön, ja sillä on useita tehtäviä. A-vitamiini edistää muun muuassa:

- normaalin näkökyvyn ylläpitämistä

- normaalia vastustuskykyä

- solujen normaalia jakautumista.

A-vitamiini varastoituu pääasiassa maksaan, rasvakudokseen, keuhkoihin ja munuaisiin. Lähteitä ovat eläinperäiset tuotteet, kuten kalanmaksa, kalanmaksaöljy, maksapasta, maitotuotteet ja munankeltuainen. Kasviperäiset lähteet, kuten porkkanat, keltaiset hedelmät, bataatit ja punakeltaiset vihannekset, sisältävät A-vitamiinia karotenoidien muodossa.

Päivittäinen saantisuositus on 900 µg miehille ja 700 µg naisille.

C-vitamiini

C-vitamiini on elimistölle välttämätön. Ihmisen keho ei pysty tuottamaan C-vitamiinia itse, joten sen sisällyttäminen ruokavalioon on tärkeää. Koska se on vesiliukoinen vitamiini, se ei varastoidu elimistöön kuten rasvaliukoiset vitamiinit, joten sitä on saatava säännöllisesti ravinnosta.

Immuunijärjestelmän hyödyt: C-vitamiinin tiedetään tukevan immuunijärjestelmää ja edistävän immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Vähentää väsymystä ja uupumusta: C-vitamiinin vaikutus tukee myös energiatasoja, sillä se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Kollageenin muodostuminen: C-vitamiini on välttämätön kollageenin muodostumiselle, joka on tärkeä proteiini sidekudoksessa ihoa ja rustoa varten. Se edistää normaalia kollageenin muodostumista.

C-vitamiinin tavallisimmat ravintolähteet ovat vihannekset, marjat ja sitrushedelmät. Näiden ruokien pitkäaikainen varastointi ja kypsentäminen voivat vaikuttaa C-vitamiinin pitoisuuksiin, joten on tärkeää sisällyttää ruokavalioon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

D-vitamiini

Kun keho altistuu auringonvalolle, erityisesti UVB-säteille, käynnistyy ketjureaktio, joka johtaa D-vitamiinin synteesiin. Kun UVB-säteet osuvat ihoon, kolesterolin esiaste muuttuu D-vitamiinin esiasteeksi. Lämmön avulla tämä esiaste käy läpi muutoksen ja muuttuu aktiiviseksi D3-vitamiiniksi. Tämä biokemiallinen prosessi tapahtuu ihon soluissa ja D3-vitamiini kuljetetaan sitten maksaan ja munuaisiin, missä se käy läpi lisämuunnoksia ennen kuin siitä tulee biologisesti aktiivinen.

Alueilla, joilla auringonvalo on vähäistä, erityisesti pohjoisilla alueilla, D-vitamiinin tuotanto elimistössä voi vähentyä, koska riittävä altistuminen auringonvalolle on puutteellista. Tämän takia on tärkeää varmistaa riittävä auringonvalon saanti tai täydentää ruokavaliota runsaasti D-vitamiinia sisältävillä elintarvikkeilla tai ravintolisillä optimaalisen tason ylläpitämiseksi.

D-vitamiinilla on ratkaiseva merkitys kalsiumin normaalissa imeytymisessä ja hyödyntämisessä, mikä auttaa ylläpitämään tervettä luustoa. Tämän vitamiinin riittävä saanti ei ainoastaan edistä veren normaalien kalsiumpitoisuuksien ylläpitämistä, vaan myös tärkeän kivennäisaineen fosforin imeytymistä. Kalsium muodostaa luuston ensisijaisen rakennusaineen koko elämän ajan.

D-vitamiinilla on luunmuodostuksen tukemisen lisäksi merkitystä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpitämisessä. Tämä vitamiini toimii avaimena, mikä tarkoittaa, että se aktivoituu, kun elimistön on vahvistettava puolustuskykyään infektioita tai muita uhkia vastaan. Tämä korostaa D-vitamiinin adaptiivista luonnetta tehokkaan immuunijärjestelmän tukemisessa ja ylläpitämisessä.

B1-vitamiini - Tiamiini

Vuonna 1926 löydetty B1-vitamiini tunnetaan herkkyydestään kuumuudelle, joten se tuhoutuu helposti ruoanlaitossa. B1-vitamiinilla, joka tunnetaan myös nimellä tiamiini, on ratkaiseva rooli useissa tärkeissä tehtävissä elimistössä:

Tiamiini edistää:

- Normaaleja psykologisia toimintoja

- Normaalia energiankulutusta

- hermoston normaalia toimintaa

- sydämen normaalia toimintaa

B1-vitamiinia löytyy ennen kaikkea oluthiivasta, vehnänalkioista ja auringonkukansiemenistä. Näistä lähteistä saadaan runsaasti tätä tärkeää vitamiinia.

B2-vitamiini - Riboflaviini

Riboflaviini, joka tunnetaan myös nimellä B2-vitamiini, kestää poikkeuksellisen hyvin lämpöä, mutta on herkkä valolle. Tämän ominaisuuden ansiosta se kestää paremmin ruoanlaittoa. Ominainen keltainen väri tekee riboflaviinista myös sopivan väriaineeksi erilaisiin elintarvikkeisiin. B2-vitamiinilla on useita tehtäviä elimistössä, ja sen vaikutuksia ovat muun muuassa:

- Vähentää väsymystä ja uupumusta

-  Tukee normaalia energia-aineenvaihtoa

- Hermoston normaali toiminta

- Limakalvojen normaalin toiminnan ylläpitäminen

- Ihon normaalin toiminnan ylläpitäminen

- Normaalien punasolujen ylläpitäminen

- Raudan normaali kiertonopeus elimistössä

- Normaalin näkökyvyn ylläpitäminen

- Solujen suojaaminen hapetusstressiltä

Riboflaviinin lähteitä ovat maito- ja eläintuotteiden lisäksi myös vihannekset, kuten pinaatti, parsa ja parsakaali. Lisäksi B2-vitamiinia on kalassa, kananmunissa ja täysjyväviljatuotteissa. Nämä monipuoliset lähteet tarjoavat luotettavan tavan saada tätä tärkeää vitamiinia.

B3-vitamiini - niasiini

Niasiinilla, joka tunnetaan paremmin nimellä B3-vitamiini, on ratkaiseva rooli maksan entsyymien avainkomponenttina ja se toimii useiden koentsyymien välttämättömänä rakennusaineena. Tämä koostumus antaa niasiinille useita tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja se edistää:

- Normaalia psykologista toimintaa

- Väsymyksen ja uupumuksen vähentämistä

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Hermoston normaalia toimintaa

- Limakalvojen normaalia toimintaa

- Ihon normaalin kunnon ylläpitämistä

Niasiinin ainutlaatuinen ominaisuus on sen kyky sietää hyvin sekä lämpöä että valoa. Runsaasti niasiinia sisältäviä elintarvikkeita ovat siipikarjan, kalan, sienten ja kananmunien lisäksi myös maksa ja kahvi.

B5-vitamiini - Pantoteenihappo

Pantoteenihapolla, joka tunnetaan myös nimellä B5-vitamiini, on keskeinen rooli hiilihydraattien, rasvojen ja aminohappojen aineenvaihdunnassa tarvittavan koentsyymi A:n muodostumisessa, ja se edistää myös kolesterolin synteesiä elimistössä. B5-vitamiinin lähteitä ovat pääasiassa sisäelimet, täysjyväviljatuotteet, kananmunat ja pähkinät.

B6-vitamiini

Pyridoksiini, joka tunnetaan myös nimellä B6-vitamiini, täyttää useita tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja se edistää:

- Normaalia psykologista toimintaa

- Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Hermoston normaalia toimintaa

- Punasolujen normaalia ylläpitoa

- Normaali kysteiinisynteesi

- Proteiinien ja glykogeenin normaali kierto

- Hormonitoiminnan säätely

Tätä B-vitamiinia esiintyy käytännössä kaikentyyppisissä elintarvikkeissa, sekä eläin- että kasvimaailmassa. Hyviä lähteitä ovat maitotuotteet, maksa, siipikarja, sianliha, kala, linssit, perunat, täysjyvävilja, pähkinät, avokadot ja banaanit.

B7-vitamiini - biotiini

Biotiini, joka tunnetaan myös nimellä B7-vitamiini tai H-vitamiini, on avainasemassa useissa elimistön entsyymijärjestelmissä ja sillä on siten useita tehtäviä.

B7-vitamiini edistää mm:

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Hermoston normaalia toimintaa

- Normaalia makroravintoaineiden vaihduntaa

- Normaalia psykologista toimintaa

- Hiusten hyvinvoinnin ylläpitoa

- Limakalvojen normaalia toimintaa

- Ihon kunnon ylläpitämistä

Tärkeitä biotiinin lähteitä ovat munankeltuainen, palkokasvit, pähkinät, hiiva, riisi, suklaa ja tietyt kasvikset. Näistä elintarvikkeista saadaan luotettavasti tätä tärkeää vitamiinia.

B9-vitamiini - Folaatti

Foolihappo, joka tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini, tunnistettiin ensimmäisen kerran pinaatista vuonna 1941. Tämä vitamiini on herkkä sekä valolle että lämmölle, ja se toimii ihmiskehon tärkeiden entsyymien kofaktorina, joten sillä on tärkeä rooli monissa toiminnoissa.

B9-vitamiini edistää mm:

- Raskaana olevien naisten kudoksien muodostumista

- Normaalia aminohapposynteesiä

- Normaalia veren muodostumista

- Normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa

- Normaalia psykologista toimintaa

- Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

- Väsymyksen ja uupumuksen vähentämistä

- Solujen jakautumisprosessia

 

Foolihappoa on runsaasti täysjyväviljatuotteissa, pinaatissa, parsakaalissa, porkkanassa, ruusukaalissa, parsassa, munissa ja pähkinöissä. Sitä on myös hedelmissä, kalassa ja lihassa, ja se on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota.

B12-vitamiini

Kobalamiini, joka tunnetaan myös nimellä B12-vitamiini, on elimistölle välttämätön vitamiini, jota on saatava ravinnosta eläinperäisistä lähteistä. Tämä vitamiini suorittaa useita tärkeitä tehtäviä elimistössä:

B12-vitamiini edistää mm:

- Normaalia psykologista toimintaa

- Normaalia homokysteiinin kiertoa

- Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

- Väsymyksen ja uupumuksen vähentämistä

- Solujen jakautumisprosessia

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Hermoston normaalia toimintaa

- Punasolujen normaalia ylläpitämistä

B12-vitamiinia on pääasiassa eläintuotteissa, kuten maksassa, lihassa, kananmunissa ja maidossa, eikä sitä ole saatavilla kasviperäisissä elintarvikkeissa. Vegaanien on siksi huolehdittava tämän vitamiinin riittävästä saannista. Vaikka suoliston bakteerit voivat tuottaa B12-vitamiinia, elimistö ei ime sitä tehokkaasti tällä tavoin. Iäkkäiden ihmisten on myös oltava tarkkana riittävän B12-vitamiinin saannin varmistamisessa, sillä elimistön imeytymiskyky heikentyy iän myötä.

Magnesium

Magnesium on elimistölle ratkaisevan tärkeä, ja sillä on keskeinen rooli monissa prosesseissa. Tätä elintärkeää mineraalia on kaikissa elävissä soluissa, ja se on välttämätön yli 300 entsyymin normaalille toiminnalle elimistössä.

Noin 60 prosenttia kehon magnesiumista sijaitsee luustossa, mutta sitä on myös lihaksissa ja hermoissa. Magnesium mahdollistaa lihasten supistumisen ja rentoutumisen ja edistää siten lihasten normaalia toimintaa.

Luuston rakennusaineena magnesium toimii usein yhteistyössä kalsiumin kanssa ja tukee siten kalsiumin käyttöä elimistössä luuston normaalin rakenteen ylläpitämiseksi.

Myös hermosto hyötyy magnesiumista, sillä se tukee hermoston normaalia toimintaa.

Rauta

Rauta on välttämätön kivennäisaine, jolla on ratkaiseva rooli elimistön toiminnoissa, erityisesti hapen kuljettamisessa keuhkoista muuhun elimistöön. Suomalaiset saavat yleensä riittävästi rautaa nauttimalla karkearakeisia viljatuotteita ja lihaa. Rauta edistää mm:

- Normaalia kognitiivista toimintaa

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Punasolujen ja hemoglobiinin normaalia muodostumista

- Hapen kuljetusta elimistössä

- Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

- Väsymyksen ja uupumuksen vähentämistä

- Solujen jakautumisprosessia

Mitkä elintarvikkeet sisältävät rautaa?

Koska elimistö ei pysty itse tuottamaan rautaa, sen riittävä saanti on varmistettava ravinnon kautta. Suomalaisille tärkeitä lähteitä ovat liha, kananmunat, karkeat viljat, pavut, linssit, pähkinät ja kuivatut hedelmät.

Sinkki

Sinkki on välttämätön kivennäisaine, jota esiintyy elimistön kaikissa soluissa, pääasiassa luustossa, lihaksissa, silmässä ja eturauhasessa. Sinkkiä on yhteensä n. 2,3 grammaa elimistössä. Tämä mineraali tukee makroravintoaineiden, kuten hiilihydraattien ja rasvahappojen, normaalia aineenvaihduntaa.

Sinkki vaikuttaa useisiin elimistön toimintoihin ja edistää:

- Hiusten, ihon, kynsien, näön ja luuston normaalin rakenteen ylläpitoa.

- Immuunijärjestelmän, kognitiivisten toimintojen ja happo-/emäsaineenvaihdunnan normaalia toimintaa.

- Solujen suojaamista hapettumisstressiä vastaan

- Normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymiskykyä

- Normaalin testosteronitason ja A-vitamiinin vaihtuvuuden ylläpitämistä.

Sinkki on saatava ravinnosta ja sen imeytyminen riippuu aterian koostumuksesta. Lähteitä ovat liha, viljat, maksapatee, palkokasvit ja äyriäiset. Päivittäinen saantisuositus on 9 mg miehille ja 7 mg naisille, ja kasvissyöjille suositellaan suurempaa saantisuositusta. Päivittäisen saannin yläraja on 25 mg.

Seleeni

Elimistölle välttämätön kivennäisaine, seleeni, on saatava ravinnosta. Maaperän seleenipitoisuus vaikuttaa ravinnosta saatavan seleenin määrään.

Elimistö sisältää 13-30 mg seleeniä, joka jakautuu verihiutaleisiin, kilpirauhaseen, maksaan, munuaisiin, sydämeen ja lihaksiin ja kuuluu välttämättömiin hivenaineisiin.

Seleeni toimii antioksidanttina, suojaa soluja hapetusstressiltä ja sillä on useita muita myönteisiä vaikutuksia, jotka tukevat:

- Hiuksien ja kynsien terveyttä

- Immuunijärjestelmän toimintaa

- Kilpirauhasen normaalia toimintaa

Seleeni edistää solujen suojaamista happeutumisstressiltä. Sitä tarvitaan myös useiden entsyymien ja muiden proteiinien toimintaan.

Kupari

Kupari on elimistölle pieninä määrinä (alle 100 mg päivässä) välttämätön punaruskea hivenaine. Se on elintärkeä useille kehon reaktioille, ja sitä esiintyy pääasiassa maksassa, aivoissa, sydämessä ja munuaisissa. Kuparilla on useita tärkeitä tehtäviä:

- Edistää ihon ja hiusten normaalia pigmenttiä

- Tukee sidekudosten normaalia toimintaa

- Suojaa soluja hapettumisstressiltä

- Ylläpitää normaalia raudan kuljetusta ja normaalia energiankulutusta.

- Tukee hermoston normaalia toimintaa ja tukee myeliinin tuotantoa.

- Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Melaniinin tuotantoon tarvittava kupari tukee myös ihon normaalia pigmentoitumista. Lähteitä ovat muun muassa leipä, jyvät, hedelmät, vihannekset, äyriäiset, pähkinät ja kaakao. Myös kupariputkista peräisin oleva vesi voi sisältää kuparia, kun se on seissyt pitkään tai korkeassa lämpötilassa. Suositeltu päivittäinen saanti on 0,9 mg sekä miehille että naisille.

Jodi

Jodi on välttämätön kivennäisaine, joka on ratkaisevan tärkeä kilpirauhasen aineenvaihduntahormonien tuotannossa. Hyviä jodin lähteitä ruokavaliosta ovat suolaisen veden kala ja maitotuotteet. Jodin puutetta voi esiintyä, ja lisäravinteiden antaminen voi olla tarpeen riittävän saannin varmistamiseksi. Jodilla on useita myönteisiä vaikutuksia, joissa se edistää:

- Normaalia kognitiivista toimintaa

- Normaalia energia-aineenvaihduntaa

- Hermoston normaalia toimintaa

- Ihon normaalin toiminnan ylläpitämistä

- Kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa

Mitkä elintarvikkeet sisältävät jodia?

Jodia sisältäviä elintarvikkeita on suomalaisessa ruokavaliossa vain rajallinen määrä. Siksi on tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä elintarvikkeet voivat auttaa täyttämään jodin tarpeen. Näitä ovat valkoiset kalat, kuten turska, kolja sekä kuoret ja äyriäiset, kuten katkaravut ja ravut. Myös maitotuotteet ovat merkittäviä jodin lähteitä. Lisäksi tietyt kaurajuomat voivat olla jodilla rikastettuja, ja myös kananmunat edistävät tämän tärkeän kivennäisaineen saantia.